سزارین چیست؟

زایمان سزارین یک نوع زایمان غیر طبیعی است که در آن کودک با ایجاد برش هایی توسط جراح زنان ، به جای واژن از دیواره شکم و رحم مادر خارج می شود. سزارین برای مادرانی که بنا به تشخیص پزشک نمی توانند زایمان واژینال داشته باشند ، مناسب است. در بین برخی کیس های زایمان ، متخصص زنان تشخیص می دهد که زایمان طبیعی می تواند برای جنین و مادر خطرناک باشد ، به همین دلیل سزارین را به او پیشنهاد می دهد تا از خطرات احتمالی در امان بماند .

 

زایمان سزارین و انواع و مزایای آن - دکتر نوری نسب

 

در بیشتر موارد زایمان طبیعی و یا واژینال بی خطرتر و ایمن تر است اما منظور ما از این صحبت این نیست که جراحی سزارین خطرناک بوده ، توصیه نمی شود و همواره باعث بیماری و بروز مشکلات خواهد شد. سزارین هم جراحی مرسوم و پرطرفداری است و در برخی موارد ، بنا به شرایط و موقعیت بدن مادر و کودک تصمیم گرفته می شود که کدام نوع انتخاب و برگزیده شود.

انواع عمل سزارین

زایمان سزارین به دو شکل اختیاری و اورژانسی انجام می شود. سزارین انتخابی ، حالتی است که در آن پزشک بنا به صلاح دید و تشخیص خود ، جراحی سزارین را در نظر می گیرد. عموما این پروسه به افرادی پیشنهاد می شود که :

  • زایمان خطرناک و پر ریسک را پشت سر گذاشت اند
  • دو یا چند قلو باردارند
  • کودک در شکم مادر برعکس قرار گرفته و در صورت زیمان واژینال اول پا و باسنش خارج می شود.
  • سزارین اورژانسی

در شرایطی که مادر و یا کودک در طول دوره بارداری درگیر بیماری و یا مشکلات خاصی شوند ، به کار برده می شود. برخی از این شرایط و موقعیت ها عبارتند از :

  • دارو درمانی برای جلو بردن زایمان فایده نداشته باشد.
  • بند ناف دور سر کودک پیچیده شده باشد و اکسیژن به نوزاد نرسد.
  • نوزاد استرس زیادی داشته باشد و یا به دلایل مختلف ، ضربان قلب او بالا رود.
  • سر و یا جثه کودک به قدری بزرگ باشد که نتواند از طریق کانال تولد به دنیا بیاید.

برای تصمیم گیری درمورد اینکه سزارین انجام دهید و یا زایمان طبیعی ، فاکتورها و گزینه های مختلفی برای بررسی و جست وجود دارد.

تفاوت های کلیدی زایمان سزارین و طبیعی

  1. زمان و تایم انجام جراحی:اینکه زایمان شما چقدر زمان می برد ، کاملا یک چیز شخصی بوده و نمی توان برای آن تایم دقیق و واحد مشخص کرد چرا که اتفاقات مختلفی در طی جراحی برای مادر رخ می دهد که ممکن است بدن با هر یک از این موارد به شکل مختلفی برخورد کند اما به طور میانگین ، جراحی سزارین بین 45 الی 60 دقیقه زمان خواهد برد ؛ درحالی که زایمان طبیعی ، چیزی بین 12 الی 14 ساعت زمان نیاز دارد . پس عملا زایمان طبیعی راحت تر وسریع تر است.
  2. بهبودی کامل بعد از جراحی:دوره ریکاوری و بهبود بعد از زایمان هم برای افرادی که داوطلب این جراحی شدند ، متفاوت است . یعنی اگر بیمار سزارین کرده باشد بعد از 6 الی 8 هفته به طور کامل بهبود خواهد یافت اما اگر زایمان طبیعی انجام شده باشد ، بعد عمل 6 هفته ، دوره نقاهت و بهبودی به پایان خواهد رسید.
  3. درد: زمانی که در مورد زایمان صحبت می کنیم یکی از اولین مسائلی که به ذهن میرسد و عموما همه بانوان در مورد آن سوال می کنند ، درد این پروسه است. قبل از اینکه در مورد دردناک بودن پروسه صحبت کنیم ، باید این نکته را ذکر کرد که همه افراد درد را به یک نحو و یک شیوه واحد حس نمی کنند . در واقع تجربه هرکس از درد زایمان متفاوت با دیگری است. اما اگر بخواهیم درد در عمل سزارین را شرح دهیم ، بایدگفت در طی سزارین بچه ، شما یا دردی احساس نمی کنید و یا اگر آستانه تحمل دردتان پایین باشد ، درد بسیار خفیفی تجربه می کنید ؛ چرا که بی حسی شدید و یا بیهوشی عمومی برای شما در نظر گرفته می شود.

هرچند در طی جراحی ، دردی نخواهید داشت اما بدانید که ریکاوری تان در مقایسه با کسی که زایمان طبیعی انجام داده ، کمی دردآورتر خواهد بود.

مزایای زایمان غیر طبیعی

زمان انجام سزارین اختیاری است. یعنی روز و زمان انجام عمل جراحی را پزشک جراح تعیین می کند و می توانید با برنامه ریزی و آمادگی کامل برای انجام آن اقدام کنید و نگرانی و دلهره ای از این بابت نداشته باشد.
در صورتی که امکان و شرایط زایمان طبیعی ندارید ، زایمان سزارین بهترین و ایمن ترین گزینه برای شماست .

معایب جراحی سزارین

افرادی که سزارین می کنند ، بیشتر از مادرانی که کودکشان را با زایمان طبیعی به دنیا می آوردند ، در بیمارستان می مانند.
در صورتی که بنا به صلاح دید و تشخیص پزشک جراحی سزارین را برای خود انتخاب کردید ، بدانید که احتمال درگیری با مشکلات و عوارض در بارداری های بعدی شما وجود دارد. برای مثال ممکن است نتوانید زایمان طبیعی داشته باشید. به همین دلیل با متخصص زنان و زایمان خود صحبت کنید تا در مورد ریسک ها ، عوارض اتفاقاتی که ممکن است بعد از زایمان با آن ها دست و پنجه نرم کنید ، کاملا آگاه باشید.

آیا زایمان به این روش انتخابی است؟

هرچند برای جراحی سزارین در کنار معایب و مشکلات ، مزایا و فوایدی هم مطرح کردیم ، اما به صورت کلی ، تا زمانی که مادران مجبور به انتخاب این روش نباشند ، انتخاب سزارین به آن ها پیشنهاد نمی شود ولی برخی زوجین بنا به دلایلی سزارین اختیاری انجام می دهند.
در ادامه برخی دلایل غیر پزشکی مطرح شده که باعث ترغیب مادران برای انجام سزارین نسبت به زایمان واژینال شده است.

  1. کنترل و انعطاف پذیری زمان: همان طور که بالاتر گفته شد ، با انتخاب جراحی سزارین ، زوج قدرت کنترل و مانور بیشتری دارند و می توانند بر اساس تایم مشخص شده برای زایمان با آمادگی کامل برای روز جراحی حاضر شوند در این صورت استرس و دغدغه افرادی که خود را برای زایمان طبیعی آماده می کنند را تجربه نکرده و با آرامش این مرحله را پشت سر خواهند گذاشت.
  2. ترس از درد : درد سزارین ، یکی دیگر از عواملی که باعث می شود تا فرد به انجام عمل سزارین ترغیب شود. چرا که با انجام زایمان سزارین شما درد ناشی از زایمان طبیعی را تجربه نخواهید کرد.
  3. اضطراب : استرس و اضطرب ناشی از جراحی زایمان طبیعی ، باعث می شود که این جراحی ایمن برای بانوان خطرناک شود. آرامش مادر در حین زایمان و جراحی بسیار مهم است و برای دوری از این اضطراب ، افراد تصمیم می گیرند تا سزارین را انتخاب کنند.

آیا می توان بعد از این نوع زایمان ، زایمان طبیعی داشت ؟

اگر بخواهیم کوتاه و در یک کلمه جواب این سوال را بدهیم باید گفت ، بله این امکان وجود دارد ولی فاکتورهایی وجود دارند که می توانند در توانایی شما برای زایمان طبیعی بعد از سزارین که در دنیای پزشکی به آن (VBAC) می گویند ، تاثیر گذار باشند. مهم ترین و اصلی ترین این عوامل ، نوع برش هایی است که توسط جراح زنان روی شکم مادر در زمان سزارین زده شده است. در واقع اینکه جراحی ای روی ناحیه شکم انجام شده باشد یا خیر ، می تواند بر موقعیت و حالت نوزاد در شکم مادر و نهایتا نوع زایمان مادر اثر گذار باشد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها