اینکه فردی قلبا دوست داشته باشد روزی صاحب فرزند و مادر شود ولی به هر دلیلی به نازایی دچار بوده و این قدرت را نداشته باشد و یا در این راه با مشکلات و موانع مختلفی مواجه شود ، بسیار ناراحت کننده و غم انگیز خواهد بود. به همین دلیل بر آن شدیم تا امروز از دید دکتر نسیم نوری نسب بهترین جراح و متخصص زنان و زایمان و ناباروری کرمان به مسئله ناباروری نگاه کنیم و به سوالات و دغدغه های شایعی که عموما مراجعان از متخصص زنان خود می پرسند پاسخ دهیم.
بسیاری از ما ، تمامی تلاش خود را تا مدت زیادی از زندگی انجام می دهیم تا از بارداری ناخواسته جلوگیری کنیم و بر این باوریم که هر زمان احساس کنیم ، برای این مسئولیت آماده هستیم تا برای بارداری اقدام کنیم. اما زمانی که برای بارداری تلاش می کنیم ، متوجه می شویم که مشکلی وجود دارد و به راحتی نمی توانیم این کار را انجام دهیم.
یکی از شرایط و موقعیت هایی که به صورت شایع بانوان را درگیر خود می کند ، ناباروری است که فرآیند باروری و فرزند آوری آن ها را با مشکل مواجه می کند. در ادامه تمامی نکات و جزئیات مربوط به این بیماری را از زبان بهترین متخصص نازایی کرمان ، دکتر نسیم نوری نسب برای شما بیان می کنیم.
آنچه که باید در رابطه با نازایی بدانید!
ناباروری بیماری است که توانایی و قدرت باروری بانوان را هدف قرار داده و به اشکال مختلف مانع از حاملگی و به دنیا آوردن نوزاد توسط خانم ها می شود. برای اکثر زوج ها این بیماری عموما یک سال بعد از تلاش های ناموفق زوجین برای بارداری ، تشخیص داده می شود.
به طور میانگین ، از بین تمام زوج هایی که با مشکل نازایی دست و پنجه نرم می کنند ، یک سوم ان ها با نازایی از سمت مرد ، یک سوم با بیماری از سمت خانم و یک سوم باقی مانده ، درگیر مشکل از هر دو سمت رابطه می باشد. زمانی که بر اساس تشخیص و نظر پزشک ، علت بارداری ، بروز بیماری در خانم عنوان شود ، به آن ناباروری خانم ها و یا عامل زنانه گفته می شود.
بارداری بانوان تا چه حد شایع است؟
این بیماری به طور میانگین 10 درصد از خانم ها را درگیر خود کرده و با بالا رفتن سن ، این ریسک بیشتر هم می شود.
چند نوع نازایی داریم؟
بهترین متخصص نازایی کرمان ، دکتر نسیم نوری نسب انواع ناباروری را به این صورت دسته بندی می کند :
نازایی اولیه : برای فردی که تا به حال تجربه بارداری نداشته و بعد از یک سال تلاش برای حاملگی ، موفق به این کار نشده است.
ناباروری ثانویه : زمانی که فرد یک بار تجربه حاملگی داشته اما برای بارداری مجدد به مشکل خورده است.
نازایی پیشرفته : زمانی که آزمایش ها و بررسی های مختلفی که صورت گرفته ، نتواند علت و دلیل مشخص و واضحی برای ناباروری زوج بیان کنند.
نازایی چگونه به وجود می آید؟
به گفته بهترین متخصص نازایی در کرمان ، برای بروز ناباروری می توان دلایل و علت های مختلفی را بیان کرد که هر کدام به اندازه خود در بروز این شرایط موثر هستند. البته بیان علت دقیق و اصلی ناباروری در برخی زوجین به قدری سخت و دشوار است که علت آن نامشخص عنوان می شود (شرایطی که هر دو سمت رابطه با این بیماری رو به رو هستند) در ادامه برخی از مرسوم ترین دلایل ناباروری در بانوان را برای شما توضیح می دهیم:
- مشکلات و بیماری های رحمی
این بیماری ها شامل افتادگی رحم ، فیبروز و چسبندگی در داخل رحم باشد. فیبروز و افتادگی رحم در طول زندگی و به دلایل مختلف به وجود می آید ولی چسبندگی و سایر مشکلات این چنینی از ابتلای تولد فرد با او همراه است که پزشک برای تشخیص آن از اتساع و کورتاژ تشخیصی استفاده می کند و یا از رحم نمونه برداری کرده تا بتواند در مورد نوع وعلت بیماری ، نظر و تشخیص درستی داشته باشد.
- بیماری و مشکل در لوله های فالوپ
در بین عوامل مختلف نازایی ، این مورد بیش از بقیه گزارش شده و اکثر ناباروری ها به علت مشکلاتی در لوله های فالوپ بانوان بوده است که به دلیل بیماری التهاب لگن ، کلامیدیا و سوزاک (این دو ، نوعی عفونت مقاربتی هستند که از طریق باکتری در بدن ایجاد می شوند و از طریق رابطه دهانی ، تناسلی و یا مقعدی می توانند از فردی به فرد دیگر منتقل شوند) به وجود می آید.
- تخمک گذاری
از جمله دلایلی که می تاوند موجب نازایی شود ، بروز اختلال و مشمل در فرایند تخمک گذاری خانم ها است. عدم تعادل و بالانس هورمون ها ، سبک زندگی و تغذیه ناسالم ، مشکلات مربوط به غده هیپوفیز، مثل تیروئید ، اعتیاد به مصرف انواع مواد مخدر و استرس بیش از حد از جمله دلایل مهم و تاثیر گذار بر روند تخمک گذاری خانم ها است.
مشکل در تعداد و کیفیت تخمک ها
خانم ها با تعداد تخمک هایی که می توانند در طول زندگی خود آزاد کنند متولد می شوند و این فرایند تا زمان یائسگی ادامه خواهد داشت. علاوه بر این موضوع برخی از تخمک ها به دلیل اینکه تعداد کروموزوم هایشان درست نیست ، قابلیت باروری ندارند و نمی توانند باعث رشد و شکل گیری جنین شوند و مازاد بر اینکه خود تخمک سالم و سلامت نیست ، می تواند سایر تخمک ها را به صورت رندوم ، با بالا رفتن سن خانم آلوده کند.
آیا لیزر تاثیری بر نازایی بانوان دارد ؟
توضیحات دکتر نسیم نوری نسب جراح و متخصص زنان در کرمان
چه کسانی بیش از بقیه در معرض ابتلا به نازایی در کرمان هستند؟
همانطور که بالاتر اشاره شد ، برای ناباروری بانوان دلایل و علت های مختلفی می توان یبان کرد ، اما برخی دلایل به خصوصی وجود دارند که می توانند احتمال و شانس ابتلای خانم ها به ناباروری را به شکل چشم گیری افزایش دهند ، عوامل زیر از جمله مواردی هستند که به تایید بهترین متخصص نازایی کرمان رسیده اند :
- سن
- مشکلات هورمونی که مانع از تخمک گذاری می شوند
- کمبود وزن شدید
- چاقی بیش از حد
- چرخه قاعدگی نامنظم و غیر طبیعی
- مشکلات ساختاری بدن ( خصوصا در لوله های فالوپ ، رحم و یا تخمدان )
- فیبروز رحم
- کیست
- مشکلات سیستم ایمنی بدن
- اعتیاد به مصرف زیاد از حد الکل
- عفونت های مقاربتی
- تومورها
- سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
- نارسایی اولیه تخمدان (POI)
- اعتیاد به دخانیات
- سندروم DES ( دارویی که برای جلوگیری از عوارض بارداری مثل زایمان زودرس و سقط جنین به بانوان داده می شود)
- حاملگی نابه جا ( حالتی که در آن تخمک به جای اینکه در رحم جای گیرد و رشد کند در جایی مثل لوله های فالوپ جای گیری می کند)
تشخیص نازا بودن در کرمان توسط دکتر نوری نسب
بهترین متخصص نازایی کرمان علاوه بر معاینه فیزیکی و صحبت با فرد ، برای تشخیص ناباروری در بیمار از برخی تست های دیگر هم استفاده می کند. این آزمایشات عبارتند از :
- تست پاپ اسمیر
- آزمایشات لگنی
- سونوگرافی از لگن
- بررسی و ماموگرافی از سینه برای بررسی تولید غیرطبیعی شیر
علاوه بر موارد فوق آزمایشات زیر هم ممکن است در تشخیص نازایی و ناباروری مورد نیاز باشد :
- آزمایش خون : بسته به وضعیت کلی سلامت شما و تشخیص متخصص زنان تان ممکن است برای آگاهی از برخی شرایط خاص مثل
- تیروئید این آزمایش تجویز شود.
- عکس رنگی از رحم
- لاپاروسکوپی
- سونوگرافی واژینال
- هسیتروکوپی
- سونوهیستروگرافی
کلام آخر :
هرچند نازایی و ناباروری می تواند بر جنبه های مختلفی از زندگی زوجین تاثیر بگذارد و یا حتی باعث به چالش کشیده شدن برخی روابط شود ، اما نباید از یاد برد که امروزه به لطف پیشرفت علم پزشکی در حوزه های مختلف ، برای هر بیماری ای درمان و راه چاره وجود دارد ؛ به همین دلیل بدون اینکه روحیه و انگیزه خود را از دست دهید ، به طور مرتب توسط متخصص زنان خود در کرمان معاینه شوید و دوره درمان خود را ادامه دهید . بدانید که در این دوران مهم ترین همراه شما همسر و پارتنر شماست و فرزند آوری در کنار تمامی محاسن و تجربیات شیرینش نمی تواند جایگزینی برای عشق و محبت جاری در زندگی مشترک کنار همسرتان باشد.
عوامل خطرساز ناباروری
عوامل متعددی میتوانند بر قدرت باروری افراد تأثیر بگذارند ، که در ادامه شرح خواهیم داد :
- افزایش سن به ویژه در زنان بالای 35 سال
- مشکلات تغذیه ای مانند بی اشتهایی و پرخوری عصبی
- مصرف بالای الکل
- تماس با سموم محیطی نظیر مواد شیمیایی و آفت کشها فعالیت بدنی شدید
- درمانهای پرتودرمانی و شیمی درمانی
- عفونت های مقاربتی
- استعمال دخانیات و سوء مصرف مواد مخدر
- چاقی یا کمبود وزن
- ناهنجاری های هیپوتالاموس یا هیپوفیز
- داشتن بیماری های مزمن
هر یک از این عوامل میتوانند به طور جداگانه یا در ترکیب با هم باعث کاهش توانایی باروری فرد شوند.
درمان های رایج ناباروری
درمان ناباروری با توجه به علت اصلی آن ازطریق شیوه های مختلفی انجام می شود و عواملی مانند سن ، مدت زمان تلاش برای بارداری، و ترجیحات فردی بر انتخاب روش درمان تأثیر دارند. گاهی فقط یکی از زوجین بایستی تحت درمان قرار بگیرد ، گاهی هم هر دو نفر.
روشهای درمانی شامل دارو ، جراحی و فناوریهای کمک باروری (ART) هستند. همچنین ، تغییر سبک زندگی و افزایش دفعات روابط جنسی میتواند شانس بارداری را بیشتر کند. معمولاً ترکیبی از این روشها برای دستیابی به بهترین نتیجه استفاده میشود. روشهای پیشرفته کمک باروری شامل لقاح آزمایشگاهی (IVF)، تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI) و لقاح داخل رحمی (IUI) است.
در IVF، تخمکها از تخمدانها جمعآوری شده و با اسپرم در آزمایشگاه ترکیب میشوند، سپس تخمکهای بارور شده به رحم منتقل میشوند. در ICSI، اسپرم مستقیماً به تخمک تزریق میشود و در IUI، اسپرم به طور مستقیم به رحم وارد میشود. سایر روشها مانند هچینگ کمکی و استفاده از تخمک، اسپرم یا جنین اهدایی نیز ممکن است ضروری باشد. برخی زوجها به رحم اجارهای یا مادر جایگزین نیاز دارند تا بتوانند باردار شوند.