مراقبت های بعد از زایمان چگونه میتواند به بهبود وضعیت جسمی و روحی مادران کمک کند؟ آیا میدانید چه اقداماتی برای تسریع روند بهبود و بازگشت به زندگی عادی لازم است؟ چگونه میتوان از بروز مشکلات شایع پس از زایمان پیشگیری کرد؟
مراقبتهای بعد از زایمان شامل مجموعهای از اقدامات و توصیههایی است که به منظور حمایت از مادر و نوزاد در دوره پس از تولد ارائه میشود. این مراقبتها نه تنها به بهبود سریعتر بدن مادر کمک میکنند ، بلکه از لحاظ روانی نیز او را در برابر استرسها و تغییرات ناشی از زایمان محافظت میکنند.
در این مسیر ، آگاهی از نیازهای خاص هر مادر و نوزاد و اجرای صحیح توصیههای پزشکی میتواند نقش بسزایی در سلامت و رفاه خانواده ایفا کند. در این مقاله از دکتر نسیم نوری نسب بهترین جراح و متخصص زنان در کرمان در مورد این موضوع بیشتر صحبت می کنیم. تا پایان با ما همراه باشید
اهمیت مراقبت های بعد از زایمان در مادران
مراقبتهای پس از زایمان نه تنها برای سلامتی جسمی مادر اهمیت دارد، بلکه به او کمک میکند تا با تغییرات عاطفی و روانی پس از تولد نوزاد کنار بیاید. این مراقبتها میتوانند از بروز مشکلات جدی مانند افسردگی پس از زایمان ، عفونتها و مشکلات جسمی جلوگیری کنند و به مادر کمک کنند تا نقش خود را به عنوان والد بهتر ایفا کند.
تغییرات بعد از زایمان چیست
پس از زایمان ، بدن مادر تغییرات بسیاری را تجربه میکند. این تغییرات شامل کاهش وزن، تغییرات هورمونی ، دردهای پس از زایمان و ترشحات واژینال میباشد. بهبود سریعتر و بهتر مادر نیازمند توجه به این تغییرات و رعایت توصیههای پزشکی است. مادران باید به علائم غیرعادی توجه کنند و در صورت نیاز به پزشک مراجعه کنند.
دستورالعمل مراقبت بعد از زایمان
در دوره نقاهت بعد از هر دونوع زایمان سزارین یا طبیعی ممکن است خطرات زیادی سلامتی مادر را به خطر بیندازد. به همین علت این دوره به مراعات بیشتری احتیاج دارد. در ادامه مقاله مواردی را به شما توضیح میدهیم که توجه به آنها ضرورت دارد:
تغذیه بعد از زایمان طبیعی و سزارین
بعد از زاییدن نوزاد ، برای جبران خون از دست رفته و بازگشت به وزن طبیعی یک رژیم غذایی مناسب نیاز است. مواد غذایی ضروری که باید در رژیم غذایی مادران قرار گیرد شامل موارد زیر است:
- موادغذایی فیبردار: مصرف نان سبوسدار ، برنج قهوهای و سبزیجات به تامین فیبر مورد نیاز بدن کمک میکند.
- لبنیات: برای تامین کلسیم کافی ، مصرف لبنیات کمچرب توصیه میشود.
- داروها و مکملها: ادامه مصرف قرص آهن ، کلسیم و مواد پروتئینی تحت نظر پزشک بسیار مهم است. به خاطر داشته باشید در این دوره سر خود دارویی را مصرف نکنید!
مراقبت های بهداشتی بعد از زایمان طبیعی و سزارین
رعایت اصول بهداشتی بعد از زایمان از اهمیت بسیاری برخوردار است و عدم توجه به این موارد میتواند منجر به بروز مشکلات و بیماری های جدی برای مادر شود.
عدم برقراری رابطه جنسی
یکی از مهم ترین نکات بهداشتی ، عدم برقراری رابطه جنسی تا 40 روز پس از زایمان است. در این مدت، ترشحات و خونریزی طبیعی بوده و برقراری رابطه جنسی میتواند باعث بروز عفونت شود. بنابراین ، مادران باید از هرگونه رابطه جنسی در این بازه زمانی خودداری کنند تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
مراقبت از محل بخیه ها
برای جلوگیری از عفونت کردن ناحیه جراحی شده ، باید از بخیهها مراقبت کرد. دکتر نسیم نوری نسب ، جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی در کرمان به مادران تاکید دارد در طول مراقبت های بعد از زایمان ، از نشستن روی بخیهها خودداری کرده و چند ساعت از روز را بدون لباس بگذرانند تا زخمها هوا بخورند.
بعد از استفاده از دستشویی ، زخمها را با آب ولرم شسته سپس با حوله نرم یا باد خنک سشوار خشک کنند. همچنین ، توصیه میشود روزانه چند دقیقه در یک لگن تمیز محلول آب و بتادین بنشینند تا از بروز عفونت جلوگیری شود. رعایت این نکات بهداشتی میتواند به بهبود سریعتر زخمها و جلوگیری از مشکلات جدی کمک کند.
مراقبت های فیزیکی بعد از هر دو نوع زایمان
یکی دیگر ازاصول مهم در مراقبت های بعد از زایمان ، استفاده از شکم بندهای گنی و یا کمربندهای پهن در این دوره می باشد.
استفاده ازشکم بند به خانم هایی که زایمان انجام داده اند در جمع شدن ، برگشت ظاهر شکم به قبل از دوران بارداری و کاهش کمردرد در آنها کمک میکند.
قابل ذکر است که گن ها در دوران بعد از زایمان برای استفاده خیلی مناسب به نظر نمی ایند اما کمربندهای پهن در صورتیکه نه خیلی شل و نه خیلی سفت بسته شوند دور شکم ، گزینه مناسبی برای استفاده در این دوران هستند.
مراقبت های عاطفی و روحی از مادر بعد از تولد نوزاد
به طور قطع اگاهی از این مورد برای اطرافیان خصوصا پدران مهم است که مراقبتهای بعد از زایمان فقط به جنبههای جسمی محدود نمیشود؛ بلکه توجه به سلامت روحی نیز به همان اندازه اهمیت دارد.
بسیاری از مادران تصور میکنند پس از تولد نوزاد ، تنها باید احساس شادی و رضایت داشته باشند و نباید دچار هیچ گونه ناراحتی یا افسردگی شوند. اما این تصور نادرست است. افسردگی پس از زایمان یکی از رایجترین مشکلات روحی است که مادران ممکن است با آن مواجه شوند.
افسردگی بعد از زایمان
بسیاری از مادران تا مدت زیادی مثلا یک سال پس از زایمان ، به افسردگی مبتلا میشوند. موضوع جالب توجه این است که این حالت فقط مختص مادران نیست و گاهی پدران نیز پس از بچه دار شدن دچار افسردگی میشوند. این اتفاق ممکن است به صورت ناگهانی یا به تدریج بروز کند.
شدت افسردگی پس از زایمان نیز مانند دیگر انواع افسردگی متغیر است. بنابراین، این یک مشکل جدی است و نباید آن را نادیده گرفت. توجه به این مسئله و دریافت حمایت لازم میتواند به مادران و پدران کمک کند تا این دوره را بهتر پشت سر بگذارند و از تجربه والدین بودن لذت ببرند.